Frontiera americană, cunoscută popular sub numele de Vestul Sălbatic, a fost popularizată în principal datorită filmelor western. Războaiele Indiene au avut loc – conflictele din vestul Statelor Unite dintre amerindieni, coloniștii americani și armata americană – în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea în vestul Statelor Unite. Cât de mult din Vestul Sălbatic este ficțiune istorică și care sunt faptele și evenimentele istorice? Cum au fost de fapt realitățile acelor ani?
Inițial, popoarele indigene din America de Nord trăiau în estul S.U.A. – primele națiuni care au venit pe continent s-au stabilit pe coasta de est. În secolul al XIX- lea, coloniștii au ocupat abuziv aceste teritorii, ceea ce – vă puteți închipui – a provocat conflicte cu popoarele indigene. La aceste războaie se referă majoritatea miturii.
Imagine falsă
Western-urile populare (atât sub formă de cărți, cât și de film) i-au înfățișat adesea pe nativii americani ca fiind cruzi, nemiloți și fără milă în lupte sângeroase. Ani de zile, s-a trecut cu vederea faptul că indienii trebuiau să se apere împotriva invadatorilor.
Tipicul terenurilor ocupate de ei făcea ca nativii americani să își câștige existența în principal din vânătoare și agricultură. Aveau propria lor cultură, credințe și limbi, iar reprezentanții primelor națiuni, care au apărut în statele de mai târziu, nu au fost nicidecum primii în acele zone.
De-abia mulți ani mai târziu, datorită eforturilor cercetătorilor și istoricilor, persecuția popoarelor indigene a fost numită cinstit. S-a recunoscut oficial că indienii au fost îndepărtați din zonele în care trăiau de milenii, uciși din motive rasiste și forțați să-și schimbe credința, cultura și limba.
Cowboy adevărați
În filme, cowboy-ii au de obicei pielea albă, sunt chipeși, îngrijiți și, uneori, stilați. Realitatea a fost însă cu totul alta. În primul rând, aproximativ unul din patru cowboy avea pielea închisă la culoare. În plus, regiunea Vestului Sălbatic a fost un adevărat mix de populații. Printre locuitorii săi se numărau, printre alții, germani, scandinavi, turci, francezi și chiar polonezi. Cu siguranță nu erau la fel de înalți, chipeși și bine îmbrăcați ca Clint Eastwood din „The Good, the Bad and the Ugly” sau John Wayne din „Rio Bravo”.
Cele mai multe mituri se referă, am spune, la armele despre care se presupune că au fost folosite cel mai des de către locuitorii Vestului Sălbatic. Câți dintre noi nu asociază imaginea unui cowboy cu un toc atârnând pe șolduri și un revolver înfipt în el. Potrivit istoricilor, acest tip de armă nu era deloc popular. Se foloseau mult pistoale mici (mai ușor de ascuns), puștile erau și ele „la modă”. În plus, potrivit experților, duelurile unu-la-unu, popularizate de Hollywood, nu erau așa de comune pe cât ați putea crede.
După cum puteți vedea, a existat un decalaj mare între istorie și cultura pop de ani de zile. În cazul popoarelor indigene și al miturilor propagate despre acestea, dar și al greșelilor minimalizate, aflarea adevărului a permis să se facă (ceva) dreptate.
Premiera sezonului 1 al serialului documentar „Frontiera Americii” este marți, 12 septembrie, la ora 22:00 doar la Viasat România.