Blog

Octombrie sub semnul egiptologiei

Egiptul nu este fără motiv o destinație turistică atât de populară. Este un loc de vis nu doar pentru cei care adoră să se bronzeze la soare, ci și, mai presus de toate, pentru iubitorii de istorie. Mulți arheologi respectați au fost acolo de mai multe ori, dar încă există multe mistere de dezvăluit. La Viasat History, luna octombrie va fi dedicată istoriei Egiptului. De aceea am pregătit pentru voi câteva fapte istorice legate de această țară.

Unde este înmormântată Cleopatra? 

Chiar dacă poate fi greu de crezut, locul de odihnă al uneia dintre cele mai legendare femei din istorie este încă necunoscut, chiar și în zilele noastre. Deși știm multe despre Cleopatra (cu toate că anumite aspecte ale vieții sale, cum ar fi cauza morții, rămân incerte), ceea ce este cel mai important din perspectiva arheologilor și istoricilor astăzi rămâne un mister. Există mai multe teorii despre locul de înmormântare al celebrei conducătoare, dar un lucru este sigur – poate faptul că încă nu a fost găsit a împiedicat ca mormântul său să fie jefuit, așa cum s-a întâmplat adesea cu mormintele faraonilor.

Cum au fost descifrate hieroglifele?

Am scris deja despre acest subiect într-unul dintre articolele noastre anterioare, dar merită să ne reamintim despre el. Pentru persoana obișnuită, hieroglifele încă par a fi o colecție de simboluri misterioase. Cu toate acestea, pentru cercetători și experți, ele sunt clare, permițându-ne să descifrăm tabletele de piatră antice. Datorăm acest lucru unui tânăr cercetător francez numit Jean-François Champollion. Fără îndoială, abilitățile sale lingvistice excepționale – cunoștea 16 limbi – i-au facilitat descifrarea codului hieroglific. Astfel de aptitudini lingvistice trebuie să fi fost incredibil de utile! 

Comoara lui Tutankhamon 

Mormântul lui Tutankhamon este fără îndoială unul dintre cele mai celebre, și nu fără motiv. În primul rând, el adăpostea nu numai pe unul dintre cei mai celebri faraoni, dar și o pleiadă de comori. Datorită faptului că camera principală de înmormântare era bine ascunsă, morântul nu a fost jefuit. Pe lângă artefactele standard, mormântul conținea și obiecte precum sandale de aur și un joc de societate antic. După cum puteți vedea, Egiptul antic încă ascunde multe secrete. Datorită documentarelor noastre axate pe istoria acestei țări, veți afla chiar mai multe despre ele. Vă invităm să le urmăriți la Viasat History, în fiecare marți din octombrie, la ora 22:00.

Trailer

Program

Niciun program

Synopsis

Sezonul Egiptului

În octombrie, ne întoarcem în timp, în Egiptul Antic, pornind alături de arheologi și egiptologi în căutarea necunoscutului. Vă prezentăm premiera „Mormântul secret al Cleopatrei”, în care aflăm mai multe despre locul de odihnă veșnică al acestei femei legendare, alături de premiera celui de-al treilea episod din seria „Reginele Egiptului Antic”, o cronică a vieții fiicei Cleopatrei, pe nume Cleopatra Selene. Și asta nu e totul! Continuăm cu o întreagă listă de programe pentru toți fanii egiptologiei, cu titluri ca „De-a lungul și de-a latul Nilului”, „Secretele hieroglifelor”, „Misterele din Saqqara”, „Tutankhamon: Ultima expoziție” și multe altele.

Emisiuni similare