Blog

Ingineriile care au construit lumea: Structuri monumentale cu istorii fascinante

Progresul tehnologic din secolele XIX și XX a permis construirea unor bijuterii arhitecturale care au devenit nu numai adevărate simboluri ale orașelor în care au fost ridicate, dar și obiective turistice esențiale. Astăzi, aruncăm o privire spre trecutul Statuii Libertății, a podului Golden Gate și a Turnului Eiffel.

Din Franța în SUA

Astăzi, este greu de imaginat New York fără impresionanta statuie a unei femei care simbolizează libertatea. Amplasată pe insula Liberty, statuia a fost un cadou din partea guvernului francez pentru Statele Unite, comemorând 100 de ani de la adoptarea „Declarației de Independență.”

Structura monumentală a fost ridicată în Franța, predată ambasadorului SUA în Paris, apoi demontată și transportată la New York. Dezvelirea oficială a statuii a avut loc în octombrie 1886. Multe curiozități istorice sunt asociate cu acest simbol al libertății americane. În mod notabil, Statuia Libertății a navigat spre SUA în 300 de piese. Fondurile pentru instalarea ei pe insulă au fost strânse printr-o colectă publică printre americani. Silueta din cupru a fost complet acoperită cu patină până în 1920.

O faimoasă operă de inginerie civilă

Podul Golden Gate este una dintre cele mai recunoscute structuri din Statele Unite. A fost deschis în 1937, conectând San Francisco cu Marin County. Structura, o adevărată inovație pentru acea vreme, a costat 27 de milioane de dolari. În acele zile, traversarea podului monumental (într-o singură direcție) costa 50 de cenți. La acel moment, era cel mai lung și cel mai înalt pod din lume, astfel că, la fel ca Statuia Libertății, devenit un simbol important –  de această dată, al puterii Statelor Unite.

O structură pentru Expoziția Mondială de la Paris (1889)

„Doamna de Fier,” cum este uneori numit Turnul Eiffel, este considerat de mulți nu doar un simbol al Parisului, ci și al întregii Franțe. Această bijuterie inginerească a fost ideea angajaților lui Gustave Eiffel, care au vândut  către acesta drepturile asupra proiectului lor anterior brevetat. Interesant, această dovadă a nivelului înalt al gândirii tehnice franceze urma să fie demontată după 20 de ani, dar Eiffel însuși nu a permis acest lucru.

Turnul a fost martorul multor momente de referință în istoria Europei. În timpul Primului Război Mondial, a devenit un obiectiv militar important, asigurând comunicațiile între posturi. În 1944, Adolf Hitler a ordonat demolarea turnului împreună cu întregul oraș, lucru care din fericire nu s-a întâmplat.

Premiera seriei „Ingineriile care au construit lumea” la Viasat History este marți, 9 iulie, la ora 22:00.

Trailer

Program

Niciun program

Synopsis

Ingineriile care au construit lumea

Programul aduce în prim-plan structuri celebre și performanțe inginerești care au modelat și definit națiunea americană și lumea ei. De la Podul Golden Gate și Canalul Panama până la calea ferată Transcontinental, Statuia Libertății și multe altele, aflăm poveștile unor vizionari geniali, care au realizat cele mai cunoscute proiecte din ultimele două secole.

Emisiuni similare